Punctul nostru de plecare a fost Bucuresti; Stiam ca cel mai scurt traseu pentru a ajunge in Thassos cu masina este cel care nu trebuie sa treaca prin Sofia (asta pentru ca distanta Bucuresti – Ruse – Sofia – Promachonas – Keramoti ar fi de cca 800 de km, plus blocajele pe care le poti intalni la ore de varf pe langa Sofia).

Asadar, traseul ales de noi a fost:

Bucuresti – Ruse – Byala – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Kardzhali – Makaza  (localitatea de frontiera Bulgaria-Grecia) – Keramoti (portul de unde se ia ferryboat-ul spre insula Thassos) – in total cca 550 de km din care 375 de km parcursi prin Bulagaria (Ruse – Makaza) – Limenas/Thassos.

Daca urmeaza sa stati in Skala Prinos (in N-V insulei), puteti alege traseul Bucuresti – Makaza – Kavala – Skala Prinos (Skala Prinos, fiind a doua locatie dupa Thassos/Limenas unde puteti ajunge cu ferryboat-ul, insa pentru aceasta varianta orarul ferry-urilor Kavala – Prinos si retur nu e atat de generos ca cel Keramoti – Limenas/Thassos).

Ca aplicatie GPS, am ales de data asta sa folosim Waze – si sigur a fost cea mai insipirata alegere, avand in vedere aglomeratia de la intoarcere; (pe aplicatie am adaugat doar Makaza si apoi Keramoti – si automat s-a ales traseul indicat mai sus, ca fiind cel mai scurt). Am indicat orasele principale pe langa care am trecut, pentru a nu face vreo greseala in alegerea traseului (si a merge pe langa Sofia), indiferent de ce aplicatie GPS folositi.

Noi am innoptat in Keramoti, ajungand prea tarziu pentru a mai prinde vreun ferryboat pana in Thassos (Limenas). Dar orarul ferry-urilor e unul foarte generos, acestea plecand la intervale de cel mult 30 de minute in sezonul de vara. (Costul biletelor pentru 2 adulti si 2 copii & masina – 28 EUR/drum).

Drumul cu tot cu ferry, stationare in vami si mici opriri – este cam de 8h – rezonabil si pentru ‘rabdarea’ copiilor.

Sigur o sa mai mergem in Grecia cu masina, e o varianta rezonabila din toate punctele de vedere.