Gazduit de Grand Hotel Vesuvio, restaurantul Caruso Roof Garden e unul din cele mai cunoscute restaurante din Napoli. Cu focus pe preparate napoletane,  restaurantul serveste si diverse feluri de mancare internationala. Inspectorii Michelin i-au acordat “The Michelin Plate” (Good Cooking – fresh ingredients, capably prepared : simply a good meal”). Pentru standardele restaurantului, Caruso a primit si 4 linguri si furculite (desi prin comparatie cu alte locatii care primisera cotatii mai slabe, noua nu ni s-a parut la fel de fain).  Un personal ‘old fashioned’ dar in sensul acela placut, care te face sa te simti bine.

Restaurantul se afla la etajul 9 al hotelului, ceea ce ii da bineinteles un bine meritat statut de top “rooftop restaurant”. Locatia este una speciala cu o priveliste asupra Golfului, asupra castelului dell’Ovo (“Castelul oului”), Grand Hotel Vesuvio aflandu-se chiar vizavi de acesta.

Restaurantul are diferite colaborari cu ‘Michelin starred chefs’, astfel ca puteti avea norocul sa le gustati preparatele la Caruso: in programul de anul  acesta, i-ati putea intalni pe: Chef Peppe Guida, Nonna Rosa – Vico Equense (15 iunie 2017) sau Chef Alfonso Caputo, Taverna del Capitano – Nerano (pe 10 noiembrie 2017).

Numele restaurantului vine de la Enrico Caruso, un oaspete pretuit al hotelului – faimosul tenor petrecandu-si ultimii ani din viata aici, la Grand Hotel Vesuvio. Dintr-un soi de obligatie morala, restaurantul ii poarta numele – si pentru ca tenorul era foarte pasionat de bucataria napoletana.  El spunea despre mancarea napoletana ca este cea mai gustoasa, simpla si ieftina din lume;  a jucat un rol important in a-i ajuta pe bunii bucatari si pizzeri din Napoli sa gaseasca succesul si sa-si deschida cate o mica afacere, la New York in Mica Italie; Cele mai promovate produse de acesta in SUA au fost: ‘macaroni ‘ de pe Coasta Amalfitana, pastele din Gragnano, uleiul de masline din Sorrento si rosiile San Marzano.

Ani mai tarziu, Caruso a fost considerat ca unul din cei mai important ambasadori ai gastronomiei din regiunea sa. Obisnuia sa-si invite prietenii la vila sa si sa le ofere specialitati din bucataria napoletana; unul din felurile cele mai apreciate de prietenii sai Italo- Americani era “Bucatini alla Caruso”.

Din pura coincidenta, am ales ca fel principal “Bucatini Alla Caruso” – poate unul din cele mai simple si totusi speciale feluri de mancare alese in Italia pana acum;

Reteta, asa cum o prezinta cei de la Caruso:

“Over a low gas, gently fry two cloves of garlic and remove them when golden. Break two large ripe San Marzano tomatoes by hand and slice up one or two yellow or red peppers; raise the heat and season with salt, a pinch of oregano and plenty of basil. Add a red chilli-pepper. On one side, cut two cougettes into slices, flour them and fry. Cook pasta „al dente” and cover with sauce, sprinkle with fried cougettes.”:

Bucatini hollow spaghetti Enrico Caruso style with cherry tomatoes, peppers, fired zuchinni, parmesan and black pepper:

Ca starter am mai ales andive… care nu ne plac 🙂 (Grilled antichoke baskets filled with seafood and horseradish cream – good looking dar gustul fructelor de mare estompat mult de aroma andivelor).

Tot ca fel principal, am ales ca de obicei –‘ceva cu vita’ – “Vegetable & veal cream with chick pea & barley balls”

Inainte de a ajunge la Napoli am sperat ca experienta de aici va fi diferita decat a multora care au scris despre asta.. insa am plecat destul de dezamagiti…