Cu totii stim ca stele Michelin au doar restaurantele foarte bune – dar exista o poveste interesanta in spatele acestor clasificari.

Asadar, istoria acestor stele atat de ravnite incepe in anul 1900 cand a fost publicat primul ghid Michelin de catre francezii Andre si Edourad Michelin. Scopul initial al acestui ghid fusese acela de a veni in sprijinul soferilor care, in calatoriile lor prin Franta, aveau nevoie de sugestii pentru o mancare buna si cazare decenta, promovand in acelasi timp fabrica lor de anvelope. In anii ce au urmat ghidul a fost publicat pentru mai multe tari: Belgia, Algeria, Tunisia, Germania, Spania etc. In 1909 apare si primul ghid Michelin in limba engleza.

Ghidul era initial oferit in mod gratuit insa ulterior acesta putea fi achizitionat doar contra cost (in 1954, spre exemplu, ghidul Michelin costa 2.15 USD). Ghidul cuprindea recomandari de restaurante pe diferite categorii, dar si de hoteluri. Constientizand popularitatea dobandita a sectiunii de restaurante din ghid, fratii Michelin au inceput sa recruteze inspectori care, sub anonimat, sa viziteze restaurante si sa scrie recenzii despre acestea.

In 1926, ghidul a inceput sa acorde stele pentru locatiile de „fine dining”. Initial se acorda o singura stea, apoi in 1931, o noua ierarhie a fost introdusa:

  • * „A very good restaurant in its categrory”
  • ** „Excellent cooking, worth a detour”
  • *** „Exceptional Cuisine, worth a special journey”

Stelele Michelin, More Than Travel

In 1950, editia franceza a ghidului cuprindea 38 de locatii carora li se acordasera stele Michelin.

In Noiembrie 2005, apare si primul ghid Michelin din America, concentrandu-se pe New York, cu recenzii pentru 500 de restaurante si 50 de hoteluri. Astazi, 27 de orase au propriul lor ghid (ultimele adaugate pentru 2017 fiind: Washington, Seoul, Shanghai)

Stelele Michelin, More Than Travel

source: www.michelin.com

Inspectorii Michelin isi desfasoara activitatea sub anonimat, toate chetuielile acestora fiind acoperite de compania fondata de fratii Michelin si niciodata de restaurantul sub analiza. Acestia au experienta in restaurante si industria hoteliera, calatoresc mult, evaluand cca 240 de restaurante intr-un singur an.

Incepand cu anul 1955, ghidul Michelin a introdus o noua clasificare a restaurantelor, „Bib Gourmand”: „exceptional good food at moderate prices”. Aceste restaurante trebuie sa cuprinda in meniul lor feluri de mancare care sa aiba un pret sub un maxim calculat pe baza unor standarde economice locale.

Stelele Michelin, More Than Travel

Toate restaurantele din ghid, fie ca detin stele Michelin sau Bib Gourmand, pot primi  de la o „furculita si lingura” („fork and spoon designation”) la 5,  pentru calitatea si confortul oferite de restaurant. Astfel, o furculita si lingura se acorda unui restaurant „confortabil” in timp ce 5 furculite si linguri se acorda unei locatii de lux.

Stelele Michelin, More Than Travel

In oricare oras din lume, inspectorii Michelin acorda atat stelele, Bib Gourmand sau recentele „Assiettes”  numai in functie de continutul farfuriei „the food, only the food and nothing but the food”; exista astfel 5 criterii luate in considerare:

  • calitatea ingredientelor folosite
  • maiestria procesului de gatit
  • ‚personalitatea’ bucatarului
  • coerenta in calitatea felurilor de mancare
  • raportul calitate pret

„L’Assiette Michelin” (the Michelin Plate) e un nou criteriu de evaluare introdus recent, acela care este acordat pentru un restaurant care serveste „good food simply”.

Stelele Michelin, More Than Travel

In Romania nu exista inca un restaurant cu stele Michelin desi se spune ca mai multe restaurante din Bucuresti si nu numai ar fi fost deja vizitate de faimosii inspectori.