Cred ca multi dintre noi evita o iesire in SUA doar pentru ca avem nevoie de viza. Constrangerea necesitatii vizei e dezarmanta poate – insa lucrurile stau mai bine decat par 🙂 .

Am avut  placuta supriza sa experimentam obtinerea vizei intr-un mod foarte profi , usor si rapid in acelasi timp. Sunt cativa pasi simpli care trebuie urmati si multe legende pe care va sugerez sa nu le luati in seama.

Exista o platforma online oficiala a SUA care ofera toate (cred ca acopera aproape orice intrebare)  informatiile necesare pe care trebuie sa le ai in vederea obtinerii vizei: http://www.ustraveldocs.com/ro_ro/ro-niv-visafeeinfo.asp.

Dupa ce ai ‘rasfoit’ paginile platformei usdtraveldocs.com, ai nevoie de putin timp (mai putin de o ora) la dispozitie sa completezi faimosul formular “DS-160” pe care il puteti gasi aici: https://ceac.state.gov/genniv/.

Pentru a putea completa formularul DS-160 (ale carui intrebari difera usor de la un aplicant la altul, cred ca si in functie de sex) trebuie sa ai la indemana:

  • Informatii din pasaport
  • Informatii cu privire la studii, joburi prezente si anterioare (cand au inceput/s-au incheiat)
  • Informatii cu privire la calatorie: adresa unde urmeaza sa stati (noi am ales un hotel probabil unde ar fi urmat sa ne cazam), perioada in care urma sa calatorim si durata sederii.
  • Tipul de viza ales: BUSINESS & TOURISM (TEMPORARY VISITOR) (B1/B2)
  • Informatii legate de persoanele impreuna cu care urmeaza sa calatoriti (sot/sotie, copii etc).
  • Una din intrebari este legata de “persoana de contact din SUA” (va trebui sa detineti informatii legate de adresa acesteia, numar de telefon, adresa de email etc.)– dar nu este neaparat sa aveti cunostinte in SUA (din research-ul facut de noi, puteti completa aici datele de contact ale unei persoane angajate a hotelului la care urmeaza sa va cazati).

Inainte de a finaliza completarea formularului este nevoie sa incarcati in aplicatie poza (ale carei coordonate corecte si acceptate le gasiti aici:  http://www.ustraveldocs.com/ro/ro-niv-photoinfo.asp#pTNTreqs (aici: https://travel.state.gov/content/visas/en/general/photos.html gasiti un Tool care va ajuta sa decupati poza astfel incat ea sa indeplineasca formatul cerut). Sugestia mea este sa mergeti la un centru foto (noi am fost la cel de la Sun Plaza), astfel veti primi atat pozele printate (de care este nevoie la interviu) cat si in format electronic pentru a le putea incarca in formularul DS-60. (baietii de la centrul foto au testat ei poza online inainte de a ne-o printa/trimite).

Formularul odata deschis genereaza un cod alfa-numeric, pe care trebuie sa il notati undeva, astfel ca atunci cand doriti sa reveniti asupra formularului salvat – in termen de maxim 30 de zile de la initiere – sa o puteti face, nefiind nevoiti sa o luati de la capat in completarea aplicatiei.

Informatii pe care noi le-am obtinut sunand la Ambasada:

  • Nu stiam sigur daca in cazul calatoriei cu copiii minori este necesara completarea formularului DS-160 si pentru acestia – si DA, sunt necesare atat completarea formularului cat si plata taxei de viza pentru fiecare dintre calatori (minori sau majori).
  • Nu aflasem de pe platforma online care este procedura de programare la interviu pentru membrii unei familii: am sunat – si cu pasapoartele, confirmarile completarii formularului DS-160, numerele chitantelor care atestau plata deja efectuata – am fost programati la interviu telefonic (am sunat vineri si am si fost programati imediat, luni dimineata la ora 9:30). Prezenta copiilor sub 14 ani la interviu nu este necesara.

Plata se face la orice Banca Transilvania (pana luna trecuta inclusiv plata se facea la BRD) – dar pentru a putea face plata aveti nevoie de un document pe care il puteti printa de aici: http://www.ustraveldocs.com/ro/ro-niv-paymentinfo.aspDeposit Slip – $160 MRV Fee (B, C-1, D, F, I, J, M, T, TN/TD, U Visas), care contine un cod de bare – va trebui sa generatia cest document unic pentru fiecare din calatorii spre SUA.

Un sfat pentru ziua interviului: nu luati cu voi genti voluminoase, laptopuri etc. – pentru ca nu exista un loc special de depozitare pentru acestea si riscati sa pierdeti programarea: puteti lasa insa telefonul mobil (cu care nu aveti voie sa intrati) la intrare.

Procedurile de dinainte de interviu si interviul proriu-zis au durat in jur de o ora si au constat pentru noi in: validarea formularului DS-160, amprentare si interviu – care se desfasoara la ghiseu si poate dura de la 2-3 minute in sus 🙂 . Noi am fost norocosi, interviul a durat extrem de putin.  Nu a fost nevoie sa aratam niciun document suplimentar desi adudesem cu noi tot felul de acte care sa arate “stransa noastra legatura cu tara”, asa cum ni se recomandase.

Am fost informati pe loc ca am obtinut vizele si ca urmeaza sa le primim in 2-3 zile la adresa indicata la programarea interviului. Cred ca legat de asta, am avut cea mai placuta surpriza – din tot acest proces de obtinere a vizei – si anume, ca, am primit pasapoartele cu viza pe 10 ani – IN MAI PUTIN DE 24 DE ORE DE LA INTERVIU.

Tot procesul a decurs usor, rapid – un profesionalism pe care am vrea sa-l vedem si experimentam mai des 🙂 .